Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

The Force Awakens

Δεν είναι επιστημονική φαντασία, όχι με την κλασική έννοια, όπως είναι η Οδύσσεια του Διαστήματος για παράδειγμα.
Είναι όμως space opera και fiction, που είναι από τα αγαπημένα είδη. Περισσότερο από όλα όμως, είναι μια ιστορία από τα παιδικά μας χρόνια. Θυμάμαι που μαζεύαμε τα "χαρτάκια" με τις διάφορες φιγούρες από τον πόλεμο των άστρων που κυκλοφορούσαν, όπως οι κάρτες με τους ποδοσφαιριστές. Αναρωτιέμαι τι να έχουν γίνει όλα αυτά.

Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, τα συλλεκτικά αντικείμενα είναι λίγο διαφορετικά. Για το 2015 είχα αγοράσει μια ημερήσια ατζέντα Moleskine με θέμα από το Star Wars και είπα να κάνω το ίδιο και για το 2016, αφού έχει την τιμητική του. Και οι δύο ατζέντες εκτός από το ενδεικτικό εξώφυλλο, έχουν και πολύ ωραίες εικόνες με θέματα από τον πόλεμο των άστρων, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.





Και σε μια λίγο διαφορετική νότα, πιο κοντά στη φυσική, το Department of Physics and Astronomy του University of Leicester, για να τιμήσει το νέο επεισόδιο της σειράς έβαλε προπτυχιακούς φοιτητές να ετοιμάσουν διαφάνειες με θέματα από τον πόλεμο των άστρων. Φυσικά στη σχετική σελίδα υπάρχει η προειδοποίηση
Please note that this is an in-house journal and these papers are written by undergraduate students as part of a module to learn about academic publishing and the peer review process.

Όπως και να έχει πάντως ήταν μια ωραία ιδέα.




Στις παραπάνω εικόνες από το πανεπιστήμιο υπάρχουν λίνκς και για τις σχετικές εργασίες. Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι είναι απλά προπτυχιακά projects.

2 σχόλια:

CrisPost είπε...

Έχω ένα ερώτημα σχετικά με τα βαρυτικά κύματα:

Γιατί μια μάζα κινούμενη με σταθερή ταχύτητα δεν παράγει βαρυτικό κύμα;

Θα περίμενα, αφού η μετακίνηση της μάζας ως προς άλλες μεταβάλλει την καμπύλωση του χωρόχρονου στα διάφορα σημεία, αυτή να μεταδίδεται στον χώρο με την ταχύτητα του φωτός, ώστε οι άλλες μάζες γύρω της να "ενημερωθούν" για την μετατόπισή της, κι επομένως να υπάρχει βαρυτικό κύμα και σ' αυτή την περίπτωση.

Πού κάνω λάθος;

Vagelford είπε...

Και στον ηλεκτρομαγνητισμό ένα φορτίο που κινείται με σταθερή ταχύτητα δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Χρειάζεται να επιταχύνεται για να εκπέμπει. Και αυτό έχει να κάνει και με την ειδική σχετικότητα και το ότι όλα τα συστήματα που κινούνται με σταθερή ταχύτητα είναι ισοδύναμα.

Και στη βαρύτητα είναι ακόμα πιο περίπλοκο το πράγμα και χρειάζεται να έχεις συγκεκριμένου τύπου μεταβολές για να έχεις ακτινοβολία. Η βαρυτική ακτινοβολία είναι τετραπολική για παράδειγμα σε αντίθεση με την ηλεκτρομαγνητική που μπορεί να είναι και διπολική.