Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

3 χρόνια πριν... Πάρνηθα.

Όπως είπα και στην αρχή του προηγούμενου post, πάνε 3 χρόνια από τότε που ξεκίνησε αυτό το blog. Τότε είχαμε τις μεγάλες φωτιές στην Πάρνηθα και το Πήλιο.

Μετά από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, υπήρχε ένα μπαράζ υποσχέσεων για την αποκατάσταση της Πάρνηθας με άμεσες δενδροφυτεύσεις και αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία των πολιτών και διάφορα τέτοια. Τότε λοιπόν, με τον φόβο των βιαστικών επεμβάσεων και των ανεπανόρθωτων καταστροφών, ο σύλλογος μεταπτυχιακών του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία να κάνει μια ενημερωτική ημερίδα με θέμα την Πάρνηθα, το φαινόμενο των πυρκαγιών, την αποκατάσταση μετά από μια πυρκαγιά και την πρόληψη ή την αντιμετώπισή της.

Την ημερίδα την στήριξε αρκετός κόσμος, αλλά την παρακολούθησαν λιγότεροι από όσοι θα ήθελα.

Anyway, τότε ένας φίλος είχε καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος της ημερίδας, αν και με τα λίγα μέσα που διέθετε ο ήχος δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός. Τώρα μετά από αρκετό καιρό (κάλλιο αργά παρά ποτέ), έχω την δυνατότητα να ανεβάσω τα βίντεο της ημερίδας. Νομίζω ότι ακόμα και τώρα έχουν την αξία τους.

Καταρχήν λοιπόν, μπορεί να βρει κανείς τα πρακτικά της ημερίδας σε αυτό το link.

Τα βίντεο, θα ανεβαίνουν ένα κάθε βδομάδα περίπου, λόγω περιορισμών στο vimeo. Αυτή τη στιγμή έχει ανέβει το 1ο μέρος και μένουν ακόμα 5.

Ελπίζω να φανούν χρήσιμα και συγνώμη για την ποιότητα του ήχου.

Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 1/6

20/7/2007 Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ: Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 1/6 from Vagelford on Vimeo.



Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 2/6

20/7/2007 Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ: Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 2/6 from Vagelford on Vimeo.



Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 3/6

20/7/2007 Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ: Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 3/6 from Vagelford on Vimeo.



Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 4/6

20/7/2007 Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ: Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 4/6 from Vagelford on Vimeo.



Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 5/6

20/7/2007 Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ: Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 5/6 from Vagelford on Vimeo.



Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 6/6

20/7/2007 Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ: Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές 6/6 from Vagelford on Vimeo.



20/7/2007 Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ: Ημερίδα για τις Δασικές Πυρκαγιές

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007 διοργάνωσε ημερίδα με θέμα:
«ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ».

Αφορμή γι’ αυτή την πρωτοβουλία απετέλεσαν δύο ταυτόχρονα γεγονότα που μας συγκλόνισαν όλους. Από την μία η καταστροφή ενός μεγάλου μέρους του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κάηκαν 20,488 στρέμματα ελάτης, επί συνόλου 29,500 στρεμμάτων και από την άλλη η καταστροφή που υπέστη το Πήλιο, όπου κάηκαν περίπου 50,000 στρέμματα δασικής έκτασης. Η καταστροφή όμως δεν σταματά εκεί, με τις πυρκαγιές τις τελευταίες εβδομάδες να κατακαίνε όλη την Ελλάδα, ενώ ο εμπρησμός στον Υμηττό έφερε τη φωτιά μια ανάσα από τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης.
Οι καταστροφές είναι η αφορμή που μας έδωσε έναν στόχο για αυτή την εκδήλωση και ο στόχος αυτός είναι η ενημέρωση όσων συμμετέχουν, έτσι ώστε να είναι σε θέση
να διεκδικήσουν με την ουσιαστική έννοια του «ενεργού» πολίτη, δηλαδή του ενημερωμένου και δραστήριου πολίτη, την λήψη των ορθών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών.
Η ενημέρωση προκειμένου να αποτελέσει την αναγκαία αρχική συνθήκη για την ενεργοποίηση των πολιτών προς την σωστή κατεύθυνση πρέπει να είναι βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια προκειμένου να γνωρίζουμε,
• τι είναι το δάσος και ποια είναι η αξία του για εμάς,
• ποια είναι η σχέση του δάσους με τη φωτιά και πως το δάσος αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές,
• τι πρέπει να κάνουμε εμείς για το δάσος και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε στο δάσος μετά από μια φωτιά,
• τι δυνατότητες μας προσφέρει η τεχνολογία, αρχικά για την πρόληψη των πυρκαγιών και μετά για την αντιμετώπισή τους και την επιτήρηση των καμένων εκτάσεων
• και τέλος ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από μία πυρκαγιά.

Τα παραπάνω σημεία περιστρέφονται γύρω από το συγκεκριμένο παράδειγμα της Πάρνηθας, αλλά όσα παρουσιάζονται στη συνέχεια έχουν γενική αξία και εφαρμογή.
Για το λόγο αυτό προσκαλέσαμε ειδικούς από τα σχετικά επιστημονικά πεδία, να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους προσκεκλημένους ειδικούς επιστήμονες για την άμεση και ουσιάστική ανταπόκρισή τους.

Ευχαριστούμε λοιπόν:
-τον Δρ. Γ. Καρέτσο και την Δρ. Ε. Δασκαλάκου, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
-την Αν. Καθ. Μ. Αριανούτσου, τον Δρ. Δ. Καζάνη και τον Π. Ανδριόπουλο, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ,
-τον κ. Ι. Πεταμίδη, Δασολόγο, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Αττικής,
-τον Δρ. Ν. Σηφάκι, τον Δρ. Χ. Κοντοέ, και την Δρ. Ι. Κεραμιτσόγλου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
-τον Επ. Καθ. Β. Βεσκούκη και τον Χ. Ιωσηφίδη, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων
-την Επ. Καθ. Έ. Φλόκα, Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ
-και τέλος τον Καθ. Ε. Λέκκα, Τμήμα Γεωλογίας ΕΚΠΑ

Θα θέλαμε ακόμα να ευχαριστήσουμε το τμήμα Φυσικής και τον Πρόεδρο του, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Τριμπέρη για την υποστήριξή του στην διοργάνωση αυτής της ημερίδας, καθώς και όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Κλείνοντας αυτόν τον πρόλογο, θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι η αποτίμηση των αξιών και των πεπραγμένων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο με καθαρά οικονομικά κριτήρια δεν αποτελούν συγκυρία, αλλά πάγια αντίληψη όλων. Οι επιλογές μας έχουν εμποτιστεί με το κριτήριο της οικονομικής εκμετάλλευσης ακόμα και σε θέματα που άπτονται κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης, όπως η σχέση του δάσους με τον άνθρωπο. Όμως, το οικονομικό δεν είναι το μόνο σύστημα αξιών. Ένας άνθρωπος σε πρώτες ύλες μπορεί να αξίζει μερικά ευρώ, η αξία του όμως είναι ανεκτίμητη. Έτσι και το δάσος, μπορεί να έχει κάποια πεπερασμένη οικονομική αξία όταν οικοπεδοποιείται, η αξία του όμως ως δάσος είναι ανεκτίμητη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

I enjoyed reading your blog. Keep it that way.