Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η ηλικία της Γης ή όταν δεν ξέρεις τι σου γίνεται...

...προφανώς γράφεις βλακείες.

Το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης έβγαλε ένα δελτίο τύπου πριν τέσσερις μέρες σχετικά με μια έρευνα που έγινε εκεί για τον σχηματισμό της Γης και της Σελήνης. Συγκεκριμένα βρήκαν με την βοήθεια κάποιων ραδιενεργών ισοτόπων και αριθμητικών προσομοιώσεων της διαδικασίας του σχηματισμού του ζεύγους της Γης με την Σελήνη, ότι η εποχή σχηματισμού τους πρέπει να ήταν αρκετά μεταγενέστερη από τα 30 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος που πίστευαν μέχρι τώρα.

Η όλη ιστορία έχει να κάνει με το Άφνιο-182 το οποίο διασπάται (β-διάσπαση) σε Βολφράμιο-182. Τα δύο αυτά στοιχεία έχουν μια πολύ χαρακτηριστική διαφορά στις χημικές τους ιδιότητες. Το Άφνιο αντιδρά με τις ενώσεις του Πυριτίου ενώ το Βολφράμιο αντιδρά με το Σίδηρο. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το μεν Άφνιο στην αρχική Γη να δεσμευτεί στα πετρώματα του φλοιού και του μανδύα, το δε Βολφράμιο, αν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, θα δεσμευόταν από τον Σίδηρο στον πυρήνα.

Καταρχήν λοιπόν, το επικρατέστερο μοντέλο για το σχηματισμό της Γης με την Σελήνη λέει ότι το σύστημα δημιουργήθηκε από την σύγκρουση δύο πλανητοειδών. Το αποτέλεσμα ήταν να θερμανθούν και να αναμιχθούν τα υλικά των δύο πλανητοειδών και σταδιακά από τα θραύσματα της πρόσκρουσης που βρέθηκαν σε τροχιά να σχηματιστεί η Σελήνη γύρω από την Γη.

Τα πρώτα μοντέλα της διαδικασίας δημιουργίας της Γης με την Σελήνη λοιπόν, θεωρούσαν ότι τα πετρώματα και ο Σίδηρος αναμιγνύονταν πλήρως με αποτέλεσμα όσο Βολφράμιο υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή να δεσμεύεται από το Σίδηρο και άρα να καταλήγει στον πυρήνα της Γης. Έτσι με βάση αυτή την υπόθεση, ότι Βολφράμιο παρατηρούμε σήμερα θα έπρεπε να έχει δημιουργιθεί από την διάσπαση του Άφνιου πιο μετά. Με λίγα λόγια, η παρουσία Βολφραμίου υπό την υπόθεση της πλήρους ανάμιξης ισοδυναμούσε σε παρουσία αντίστοιχης ποσότητας Αφνίου την εποχή σχηματισμού. Δεδομένης της ημιζωής του Αφνίου και της περιεκτικότητας του Βολφραμίου, προέκυπτε ότι η Γη θα έπρεπε να σχηματιστεί περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια μετά την δημιουργία του ηλιακού συστήματος.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης έδειξαν ότι η υπόθεση της πλήρους ανάμιξης δεν ήταν σωστή και ότι από την διαδικασία σχηματισμού της Γης και της Σελήνης, κάποια ποσότητα Βολφραμίου δεν απορροφάται στον πυρήνα. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι όλο το Άφνιο θα πρέπει να είχε διασπαστεί πριν την στιγμή της σύγκρουσης που σχημάτισε τη Γη. Από εκεί προκύπτει και ο χρόνος των 150 εκατομμυρίων ετών.

Αυτό σημαίνει ότι, αφού η ηλικία του ηλιακού συστήματος υπολογίζεται στα 4567 εκατομμύρια χρόνια, αντί η ηλικία της Γης να είναι 4537 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς είναι 4417 εκατομμύρια χρόνια. Προφανώς η διαφορά στην ηλικία της Γης δεν είναι σημαντική, της τάξης του 3%. Σίγουρα δεν μιλάμε για μεγάλη διαφορά. Από την άλλη, εκεί που η διαφορά είναι μεγάλη είναι στο χρονικό διάστημα μετά τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος που έγινε η σύγκρουση που οδήγησε στη Γη, όπου ο χρόνος αυτός είναι πενταπλάσιος. Δηλαδή η αξία του ευρήματος έχει να κάνει με τον μηχανισμό δημιουργίας πλανητών στο αρχικό ηλιακό σύστημα και τον χρόνο που αυτός χρειάστηκε και όχι με την ηλικία της Γης ή της Σελήνης. Αυτό το δηλώνει άλλωστε και ο τίτλος του άρθρου και η γενική διατύπωση του θέματος:
The Earth and Moon formed later than previously thought

The Earth and Moon were created as the result of a giant collision between two planets the size of Mars and Venus. Until now it was thought to have happened when the solar system was 30 million years old or approx. 4,537 million years ago. But new research from the Niels Bohr Institute shows that the Earth and Moon must have formed much later – perhaps up to 150 million years after the formation of the solar system. The research results have been published in the scientific journal, Earth and Planetary Science Letters.


Την είδηση αυτή αναπαρήγαγαν διάφορα blogs και sites, όπως το physics4u, τα οποία μετέφρασαν την ανακοίνωση του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και την παρουσίασαν σχεδόν ολόκληρη και με αναφορά στην πηγή (τα λίγα που κοίταξα). Μάλιστα, διατήρησαν και την φιλοσοφία των διατυπώσεων του αρχικού άρθρου:
Η Γη και η Σελήνη μπορεί να έχουν δημιουργηθεί πιο αργά

πράγμα απαραίτητο φυσικά προκειμένου να μην αλλοιωθεί το νόημα.

Το pyles.tv όμως δεν μπαίνει σε τέτοια καλούπια. Είναι προφανές ότι το κείμενο είναι αντεγραμμένο από κάποια από τις ελληνικές αναφορές, κατά πάσα πιθανότητα το physics4u, αλλά φυσικότατα δεν περιέχει καμία αναφορά στις πηγές. Και όχι μόνο αυτό, αποφασίζουν να αυτοσχεδιάσουν τόσο στον τίτλο όσο και στο ίδιο το κείμενο, όπου γίνετε ένα δημιουργικό editing και αφαιρούνται τα περιττά στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι LOL...

Ξεκινάμε λοιπόν,
Τίτλος: "Ποια είναι η αληθινή ηλικία της Γης και της Σελήνης;"

LOL... όπως είπαμε, η ηλικία δεν είναι το θέμα, αφού αλλάζει κατά περίπου 3%. Αλλά από όλη την ανακοίνωση, αυτό κατάλαβε αυτός που ανέβασε το άρθρο. Τι να κάνει; Την συνωμοσιολογική χροιά την αφήνω ασχολίαστη. Η ουσία όμως είναι ότι έχασε την ουσία.

Δημιουργικό μοντάζ:
Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι η Γη και η Σελήνη δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το ηλιακό μας σύστημα ήταν ηλικίας 30 εκατομμυρίων ετών.
Μία νέα έρευνα, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, υποστηρίζει ότι ο παραπάνω υπολογισμός είναι λανθασμένος!
Σύμφωνα με αυτήν η Γη και η Σελήνη μπορεί να έχουν δημιουργηθεί έως και 150 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, δηλαδή πολύ αργότερα από ό,τι νομίζαμε!...

...Το τελικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, προϋποθέτει ότι η σύγκρουση που δημιούργησε τη Γη και τη Σελήνη μπορεί να έχει συμβεί πριν 4,567 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή αργότερα από ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα!


Αυτά τα αποσπάσματα, υπάρχουν και στο άρθρο του physics4u, αλλά για κάποιον ακατανόητο λόγο έχουν αφαιρεθεί κομμάτια με αποτέλεσμα το νόημα να έχει πάει περίπατο. Εδώ το νόημα που βγαίνει είναι ότι παλιά πίστευαν ότι η Γη δημιουργήθηκε πριν από 4500 εκατομμύρια χρόνια, ενώ τώρα πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε πριν από 4567 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πολύ αργότερα;;;; Ντοινγκ!!!!
Γιατί να κόψει προτάσεις από την τελευταία παράγραφο, όπου ήταν και το συμπέρασμα και να την πηδήξει νοηματικά τόσο ανελέητα (θυμίζω ότι το 4567 εκατομμύρια χρόνια στην αρχική διατύπωση αναφέρεται στον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και όχι της Γης); Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Και φυσικά έχει μπλέξει και λίγο τα μπούτια του όποιος το έγραψε με τα κόμματα και τις τελείες. Αν είναι να επιμείνει κανείς στον συμβολισμό 4567=4,567 όπου το "," χωρίζει τις χιλιάδες, θα πρέπει στο 4,5 δισεκατομμύρια να βάλει τελεία, δηλαδή 4.5 (σύμφωνα με το αγγλικό σύστημα). Διαφορετικά αν θέλει το ελληνικό σύστημα όπου το "," είναι η υποδιαστολή των δεκαδικών, θα πρέπει να χωρίσει τις χιλιάδες με ".", δηλαδή 4567=4.567 (γυμνασιακά πράγματα, για να μην πω του δημοτικού).

Φυσικά όλο αυτό είναι η κλασσική εικόνα που βλέπει κανείς σε κάθε "ενημερωτικό-ειδησεογραφικό" site που καλύπτει και τέτοια θεματολογία. Μπάχαλο το λιγότερο. Είναι γνωστές και οι πατάτες του in.gr για παράδειγμα.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι, γιατί δεν βάζετε έναν κερατά που να ξέρει τι του γίνετε ρε γαμώτο; Δηλαδή, πραγματικά κυκλοφορούν έξω χιλιάδες μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, γεωλόγοι, που έχουν σπουδάσει κάτι σημαντικό αλλά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα εργασιακά, γιατί η κοινωνία τους θεωρεί μαλάκες και ας μην είναι, και θα μπορούσαν πολύ εύκολα και με πολύ διάθεση να κάνουν αυτή τη δουλεία και να την κάνουν και καλά, εν αντιθέση με τους διάφορους απίθανους που ασχολούνται σήμερα με την "επιστημονική" δημοσιογραφία.

Γιατί;

----------------------------------------------------------
Update (14/7/2010): Το θέμα το ανακάλυψε έναν μήνα μετά και το Β(λ)ήμα...
Η Γη είναι πιο νέα απ΄ ό,τι νομίζαμε.
Τουλάχιστον πέτυχαν τους αριθμούς.

14 σχόλια:

lazopolis είπε...

Νομίζω διότι τον δημοσιογράφο τον πληρώνει έτσι κι αλλιώς για να του γράψει άλλα θέματα. Δεν νομίζω οτι υπάρχουν επιστημονικοί δημοσιογράφοι στα mainstream media στην Ελλάδα.

Ωραίο το λίφτινγκ στο σάιτ :)

Ανώνυμος είπε...

http://strouganews.blogspot.com
(το βρήκα τυχαία, το παραθέτω γιατί νομίζω μόνο με σουρεαλισμό μπορεί να αντιμετωπιστεί η παπαρολογία των δημοσιογράφων επιστημολόγων)
......
και είναι κρίμα που δεν υπάρχει στην τηλεόραση μια εκπομπή για επιστημονικές ειδήσεις και επικαιρότητα, γιατί αν υπήρχε το κενό αυτό το έχουν δεν θα το είχαν καταλάβει άσχετοι. ( πχ έχω δει να γράφουν ότι "η θερμοκρασία στο διάστημα που είναι περίπου −2730 βαθμούς Κελσίου..." (όπου δεν κατάλαβαν στη μετάφραση ότι το ° στο C δεν είναι το 0 αλλά ούτε και ποτέ έμαθαν τα βασικά , πόσο δηλαδή είναι περίπου η θερμοκρασία στο διάστημα για να συγκρίνουν με το τι γράφουν)

Vagelford είπε...

Δυστυχώς το ξέρω lazopolis. Το ερώτημα ήταν περισσότερο ρητορικό. Λες και θα ιδρώσει το αφτί κανενός αν γράψει ο άλλος πατάτες για τον σχηματισμό της Γης ή την απόδειξη του βελονισμού.

Thanks για το site. Και εμένα μου αρέσει έτσι περισσότερο.

LOL ανώνυμος...

ange-ta είπε...

σε μια ταινία, μου διεφεύγει ο τίτλος (πάντως best seller) λέει το ρομπότ: Σ αυτον τον πλανήτη, τη μέρα κάνει ζεστη και τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει 20 εκατομμύρια βαθμούς κάτω απο το μηδέν!

Άχριστος είπε...

Καλά όπως λες κι εσύ vag το ερώτημα είναι ρητορικό...αλλά μπορούμε να το πάρουμε και ανάποδα, πχ να πούμε γιατί να βάλει κάποιον επιστήμονα, έχει να καρδίσει κάτι; Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση τηλεθέασης και τίποτε παραπάνω, με μοναδικό στόχο να διατηρεί όσο το δυνατόν να αυξάνει τα ποσοστά, ώστε να τα παίρνει το κανάλι του από τους διαφημιστές, και κατά συνέπεια να τα παίρνουν και αυτοί από το κανάλι. Η εκπομπή προφανώς όχι απλώς δεν έχει μορφωτικό χαρακτήρα, αλλά ομολογουμένως(και από τους ίδιους) παραπληροφορεί συστηματικά, με σκοπό "εντυπωσιακότερα" θέματα που θα τραβάν τα βλέματα. Ακόμη και εσύ που ασχολείσαι με την εκπομπή κατακρίνοντάς την με αυτόν τον τρόπο, είσαι κάτα κάποιο τρόπο πελάτης (δεν υπάρχει "κακή" θεαματικότητα, αν το 100% των ελλήνων τους βλέπει και τους βρίζει αυτοί πάρτι θα κάνουν). Το βασικό κοινό τους βέβαια είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν σχέση ΚΑΘΟΛΟΥ με την επιστήμη και τη φυσική, οπότε κοιτάζουν εντυπωσιασμένοι τα απίθανα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν για κούφια γη, ψεκασμούς, πέφτουν σε παγίδες ψευδο-αποδειξεων, ημιπληροφόρησης, απόκρυψης δεδομένων κλπ κλπ. Οι άνθρωποι αυτοί καλώς η κακώς αποτελούν αν όχι την πλειοψηφία, μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σαν όλους έχουν μία ενδογενή περιέργεια να ΜΑΘΟΥΝ τι γίνεται και να εξηγήσουν αυτά που βλέπουν γύρω τους και δεν καταλαβαίνουν καθόλου πχ CERN, πυρηνικές βόμβες, υπολογιστές, κινητά κλπ κλπ, τα οποία δικαιολογημένα τους μοιάζουν τόσο απόμακρα, δυσνόητα, ακόμη και απίθανα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων βασίζει τη ζωή του πάνω σε μηχανισμούς και κατασκευές που δεν καταλαβαίνει στοιχειωδώς πως δουλεύουν. Εδώ λοιπόν μπαίνουν τα ηθικά ερωτήματα ως προς το τι γίνεται με την περιέργεια και τη δίψα για μάθηση (εκλαικευμένη) αυτών των ανθρώπων. Μπορεί ο καθένας χαρδαβέλας να τους εκμεταλεύεται, παραπληροφωρώντας τους και δίνοντάς τους εύκολες και εντυπωσιακές εξηγήσεις; Αν όχι, τι πρέπει να γίνει, να απαγορευθεί; (ελευθερία λόγου και ιδεών, εναλλακτικές θεωρήσεις λανθασμένων απόψεων που θεωρούνται κατεστημένο;)Μήπως είναι αρκετό το να δηλώνει πως αυτά που λέει δεν είναι ακριβή? Πως μπορεί σε ένα σύστημα που βασίζεται στο κέρδος και μόνο να υπάρξει μία πηγή σωστότερης πληροφόρησης, είναι δυνατόν; (ίσως από κάποια εταιρία/μέσο που "πουλάει" ένα πιο "σοβαρό" προφίλ;) Και μην κατηγορούμε μόνο τον χαρδαβέλα, ο οποίος ένα τοπικό παρακλάδι είναι στη μπίζνα αυτή, προχτές έβλεπα ένα "ντοκυμαντέρ" για το νοστράδαμο, δεν θυμάμαι από πια εταιρία, μεγάλη παραγωγή πάντως ξένο, και πραγματικά αηδίασα με τη ρητορική και το τι προσπαθούσε να προβάλει σαν αποδείξεις(δεν μπόρεσα να το δω όλο). Μόνο στην αρχή ανέφερε πως "τα στοιχεία μπορεί να μην είναι ακριβή" (ή κάτι τέτοιο)

Vagelford είπε...

Άχριστος, έχεις δίκαιο. Ο Χαρδαβέλλας είναι απλά η αφορμή για αυτό που γράφω. Το πρόβλημα είναι γενικότερο και όλα καταλήγουν στην παιδεία. Και δεν είναι φυσικά θέμα στείρας γνώσης, αλλά νοοτροπίας και τρόπου σκέψης. Αν δεν σε έχουν μάθει να σκέφτεσαι, τότε θα υπάρχει πάντα πρόβλημα γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα.

Πέρα από αυτό, νομίζω ότι για την όλη κατάσταση έχουν μερίδιο ευθύνης και οι επίσημοι φορείς γνώσης. Προφανώς, δεν μπορείς να λογοκρίνεις κανέναν, ότι βλακείες και να λέει. Αλλά οι επίσημοι φορείς της γνώσης και της επιστήμης θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και να λειτουργούν ως αντίπαλο δέος στη βλακεία και την παραπληροφόρηση.

Αν θέλεις, αυτό είναι και ένα από τα ουσιαστικά προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων (αν και δευτερεύον υπό μία έννοια μπροστά στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μέσα σε ένα εχθρικό απέναντι στην επιστήμη κράτος), το ζήτημα δηλαδή της διάχυσης και της εκλαΐκευσης της γνώσης. Υπάρχει μία εσωστρέφεια που δεν βλέπεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Γιώργος είπε...

Ωραίο το νέο look. Θα προτιμούσα λίγο πιο bold τους τίτλους των θεμάτων, αλλά αυτά βέβαια είναι γούστα.

Επί της ουσίας, συνέχισε το θάψιμο της αμορφωσιάς. Keep walking!

Oblivion είπε...

Συγχαρητήρια για το blog Vagelford.Αποτελεί βραχονησίδα στον ωκεανό "επιστημονικής" βλακείας (γλυψ γλυψ:P).Πάντως αυτό που με προβληματίζει είναι γιατί γενικά μας ιντριγκάρουν θέματα παρα-μετά-υπερφυσικά και όχι η ίδια η επιστήμη.Γιατί δηλαδή ο άνθρωπος γοητεύεται περισσότερο από θεωρίες συνωμοσίας και για κούφιες Γαίες, και όχι για την γνώση, την επιστημονικά τεκμηριωμένη, αυτή καθ΄αυτή?Ίσως του δίνει με αυτόν τον τρόπο την εντύπωση ότι δεν ανήκει στα χειραγωγούμενα και πλανεμένα πλήθη και ότι γνωρίζει κάτι που "δεν θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι θνητοί".Δεν ξέρω, αλλά είναι καλό ερέθισμα για να ασχοληθείς και εσύ σε μελλοντικό post.

Vagelford είπε...

Ευχαριστώ Γιώργο και Oblivion.

Υπάρχει ένα βιβλίο που ασχολείται με το θέμα που αναφέρεις Oblivion. Είναι του Michael Shermer και έχει τίτλο, "Why People Believe Weird Things".
Έχει δώσει και μια σχετική διάλεξη στο TED.

Δ.Μιχαηλίδης είπε...

Φίλε Γιώργο όσο και να προσπαθούμε 5-10 άνθρωποι η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Ολοένα και χειροτερεύει. Δυστυχώς η Γη είναι ακόμα επίπεδη

Vagelford είπε...

Δεν ξέρω αν πρόσεξες Δημήτρη στην μπάρα δεξιά αυτό με το σκοτεινό laser που εκπέμπει σύντομους παλμούς σκοταδιού...

Δημήτρης είπε...

Συμπτωματικά ανέβασα την είδηση αυτή σήμερα με τίσλο

Δημιουργήθηκε νέο λέιζερ με περιοδικούς ‘σκοτεινούς παλμούς’ που χρησιμοποιεί κβαντικές κουκίδες

yioryos είπε...

Εδώ το νόημα που βγαίνει είναι ότι παλιά πίστευαν ότι η Γη δημιουργήθηκε πριν από 4500 εκατομμύρια χρόνια, ενώ τώρα πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε πριν από 4567 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πολύ αργότερα;;;; Ντοινγκ!!!!

Φίλε Vagelford, το πρόβλημα είναι ότι παραείσαι έξυπνος για να τους αντιμετωπίσεις..!

Σχολιάζεις για την συνέπεια στη μορφή της υποδιαστολής και του διαχωριστικού των χιλιάδων, αλλα είναι πολύ πιθανόν να κάνεις λάθος.

Δεν θα παραξενευόμουν όταν γράφουν "πριν από 4,5 δισεκατομμύρια" χρόνια και "πριν από 4,567 εκατομμύρια χρόνια" να χρησιμοποιούν το "," ως υποδιαστολή και στις δύο περιπτώσεις..

όντως τότε η γή θα σχηματίστηκε μεταγενέστερα!!! και μιλάμε για τάξεις μεγέθους..

Αλλα πού να τα φανταστείς εσύ αυτά;!

Ισως όπως προσλάβουν εκείνοι έναν φυσικό, να προσλάβεις κι εσύ έναν δημοσιογράφο..!

Vagelford είπε...

ΛΟΛ Γιώργο.

Δεν μου πέρασε καθόλου από το μυαλό κάτι τέτοιο...

Αυτό είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον ενδεχόμενο.

:p