Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Markarian 501 και Νανόπουλος

Πριν μερικές ημέρες ανέβηκε στο astro-ph ένα άρθρο από τους Bednarek και Wagner, το οποίο έχει υποβληθεί και στο περιοδικό Astronomy & Astophysics, με θέμα την καθυστέρηση των 4 λεπτών στα φωτόνια των ακτίνων γ που μέτρησε το MAGIC από τον ενεργό γαλαξία Markarian 501.

Στην υπόθεση αυτή και σε όσα έχουν σχέση με την θεωρία του Δ. Νανόπουλου, αλλά και τις πιθανές ερμηνείες του φαινομένου, είχα αναφερθεί στο άρθρο που είχα γράψει με την αφορμή της ομιλίας που είχε δώσει ο Δ. Νανόπουλος στο Φυσικό τμήμα της Αθήνας.

Η ανάλυση που είχα παρουσιάσει τότε βασιζόταν στο μοντέλο για το SSC (Synchrotron Self-Compton) των Μαστιχιάδη και Kirk, το οποίο βασίζεται στον χαρακτηριστικό χρόνο του μηχανισμού επιτάχυνσης των ηλεκτρονίων μέσα σε μία κατανομή ύλης (ένα σφαιρίδιο) και την δυναμική της ενεργειακής εξέλιξης του πληθυσμού των ηλεκτρονίων.

Η εργασία αυτή που παρουσιάστηκε τώρα, προσεγγίζει το θέμα από την πλευρά του απλού SSC μοντέλου, θεωρώντας ως παράμετρο που οδηγεί το φαινόμενο τον παράγοντα Doppler (D) ολόκληρου του σφαιριδίου της ύλης που επιταχύνεται στο jet.
Συσχετίζει δηλαδή την αλλαγή του γ του σφαιριδίου της ύλης καθώς επιταχύνεται στο jet (και άρα την αλλαγή του D), με την ενέργεια των φωτονίων που παρατηρούμε και άρα την διαφορά στους χρόνους άφιξης με τον χρόνο που χρειάστηκε για να επιταχυνθεί το σφαιρίδιο. Εδώ το , δηλαδή ο παράγοντας Lorentz των ηλεκτρονίων, παραμένει σταθερός σε αντίθεση με το μοντέλο των Μαστιχιάδη και Kirk. Όπως αναφέρουν στο άρθρο τους οι Bednarek και Wagner:

The above equation gives a simple relation for time delays in the flare observed at different photon energies, provided that these energies are directly linked to the energies of the parent electrons accelerated in the blob. It is obvious that the lower the energy ranges are chosen, the larger the observed time delay will be: For example, a time delay between γ-rays of 30GeV and 300GeV should be larger by an order of magnitude than a delay observed between γ-rays of 300GeV and 3TeV. This clear prediction can be tested in the near future by simultaneous observations in the GeV energy range (with GLAST) and the TeV energy range (with MAGIC, H.E.S.S., and VERITAS).


Θα πρέπει δηλαδή να βλέπουν ένα συγκεκριμένο συσχετισμό στους χρόνους καθυστέρησης και τις ενεργειακές περιοχές. Δεν ξέρω αν αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορέσει και να διαχωρίσει το μοντέλο αυτό από το μοντέλο των Μαστιχιάδη και Kirk.

Όπως και να έχει, η εργασία αυτή παρουσιάζει έναν ακόμα πιθανό μηχανισμό για τα αποτελέσματα του MAGIC.

Αναρωτιέμαι, ποιος από τους δύο να είναι ο Ιάπωνας...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτά που γράφεις πάλι εεε?
Ο Νανόπουλος έχει μόνο τη σωστή ερμηνεία, μην ξεχνάς ότι όταν εμείς είχαμε επιστήμες & πολιτισμό όλοι οι άλλοι τρώγαν βελανίδια πάνω στα δέντρα :)

nik-athenian είπε...

Αναρωτιέμαι αν η παλιά δουλειά των H. Krawczynski, P. S. Coppi και Aharonian από το 2002:
Time-dependent modelling of the Markarian 501 X-ray and TeV gamma-ray data taken during 1997 March and April
η οποία βασιζόταν στο Synchrotron Self Compton model και ερμήνευε καλά το φάσμα των παρατηρήσεων εκείνης της εποχής, ερμηνεύει και το delay συναρτήσει της ενέργειας, που είδαν πέρυσι.
Επίσης αν αντίστροφα η πρόσφατη δουλειά των Βednarek και Wagner, ερμηνεύει επίσης τις εντάσεις του φάσματος που είδε το Magic από τον Markarian 501.
Το είχα ξαναγράψει και στο άλλο ποστ. Γιατί δεν αναφέρονται delays vs energy και σε άλλες παρατηρήσεις gamma rays από άλλους blazars;
Επίσης μου κάνει εντύπωση ότι από πέρυσι δεν βρήκα με γούγκλισμα άλλους πλην των Ellis, Nanopoulos κλπ, που να γράφουν για την ανάγκη εξήγησης με νέα φυσική.

Vagelford είπε...

Nik, κοίταξα λίγο (πρόχειρα) το paper που λες και ουσιαστικά το μοντέλο που χρησιμοποιούν είναι το ίδιο με των Μαστιχιάδη και Kirk, βασίζεται δηλαδή σε μία κινητική εξίσωση για τον πληθυσμό των ηλεκτρονίων (στο astro-ph/9903280 θα δεις και τα σχηματάκια που είχα βάλει, με την χρονική εξέλιξη του φασματικού δείκτη του flare). Άρα θα μπορεί να ερμηνεύσει και αυτά τα δεδομένα (ο Μαστιχ. ετοιμάζει ένα σχετικό χαρτί).

Αυτά τα πράγματα δεν είναι του αντικειμένου μου, αλλά σχετικά με την παρατήρηση delays vs energy από ότι έχω ακούσει είναι θέμα τηλεσκοπίων. Επειδή η ροή σε αυτά τα φωτόνια είναι μικρή, πρέπει να παρατηρούν για μεγάλους χρόνους και άρα χάνουν την χρονική διακριτική ικανότητα. Ο Markarian 501 είναι εξαιρετική περίπτωση και δίνει μεγάλες ροές που με την σειρά τους επιτρέπουν μικρότερα χρονικά παράθυρα.

Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος, αλλά δεν παρακολουθώ και τη σχετική βιβλιογραφία.