Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

NEB XIII - Recent Developments in Gravity

Φέτος είναι χρονιά ΝΕΒ (Νεώτερες Εξελίξεις στη Βαρύτητα). Το ΝΕΒ είναι το συνέδριο της κοινότητας της Σχετικότητας στην Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια. Η θεματολογία του συνεδρίου είναι γύρω από την Γενική θεωρία της Σχετικότητας και τις εφαρμογές της και συμμετέχουν σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων ερευνητών*** που ασχολούνται με τη σχετικότητα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Η ιδέα του συνεδρίου ξεκίνησε από τον αείμνηστο Βασίλη Ξανθόπουλο, που χάθηκε το 1990 τόσο άδοξα σε εκείνο το τραγικό μακελειό της Κρήτης, ενώ αποτελούσε έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους ερευνητές στο πεδίο της σχετικότητας στον Ελλαδικό χώρο αλλά και παγκοσμίως. Το συνέδριο οργανώνεται στην μνήμη του.

Ο Ξανθόπουλος ήταν από τους αγαπημένους μαθητές και συνεργάτες του S. Chandrasekhar, ο οποίος προκειμένου να συνεργάζονται, επισκεπτόταν συστηματικά την Κρήτη.
Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι ο Chandrasekhar, στις ευχαριστίες του κλασσικού του βιβλίου
The Mathematical Theory of Black Holes, International Series of Monographs in Physics, Oxford science Publications,
αναφέρει:
In my study of the mathematical theory of black holes, I have greatly benefited from my association with several colleagues. I am particularly indebted
-to John L. Friedman,...
-to Garret Toomey,...
-to Robert Wald, Robert Geroch and James Hartle,...
-Of my indebtedness to Basilis Xanthopoulos, I can make no adequate acknowledgement. He undertook, gladly, the formidable task of reading the entire book in several stages of the manuscript and checking the mathematical developments. But his help went much beyond that: besides his original contributions included in Chapters..., his critical appraisal was always invaluable.


Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε φορά σε διαφορετική τοποθεσία, κάνοντας rotation ανάμεσα στα διάφορα πανεπιστήμια και τις τοπικές οργανωτικές ομάδες. Κάθε φορά όμως ο κοινός παρανομαστής είναι η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά της τοπικής οργανωτικής επιτροπής προκειμένου να φέρει σε πέρας το συνέδριο και να εξασφαλίσει χρήματα για προσκεκλημένους ομιλητές (που πολύ συχνά χωρίς να έχουν την υποχρέωση εξασφαλίζουν δικά τους χρήματα) ή για να στηρίξει οικονομικά την παρουσία φοιτητών. Και κάθε φορά φυσικά αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία της πολιτείας ή των τοπικών φορέων που υπόσχονται μόνο για να σε αφήσουν εκτεθειμένο την τελευταία στιγμή.

Όπως και να έχει, το συνέδριο έχει πλέων ωριμάσει και προσελκύει σημαντικούς ερευνητές στο πεδίο της σχετικότητας από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανταλλάσσουν με τους Έλληνες συναδέλφους τους ιδέες και εμπειρίες από το ερευνητικό τους έργο. Ξέρετε, αυτό που δεν γίνετε στην Ελλάδα γιατί είναι τόσο υποβαθμισμένα τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με μερικούς...

Παραθέτω παρακάτω και την ανακοίνωση του συνεδρίου.

NEB XIII "Recent Developments in Gravity"

Second Circular

Dear Colleagues,

The 13th Conference in the series "Recent Developments in Gravity" ("Νεώτερες Εξελίξεις στη Βαρύτητα") will take place in Thessaloniki, on 4-6 June 2008.
This regional conference of the Hellenic relativity and cosmology community (taking place every two years) attracts significant international participation.
After the very successful organization in Nafplio in 2006, the 13th Conference in Thessaloniki will again bring together scientists from Greece and abroad to discuss recent developments in topics such as:

(*)Gravitational Waves
(*)Relativistic Astrophysics
(*)Alternative Theories of Gravity
(*)Mathematical Relativity
(*)Cosmology
(*)Quantum Gravity


Confirmed plenary speakers, so far, include:

(*)A. Ashtekar (Penn-State)
(*)G. Ellis (Cape Town)
(*)J. Hough (Glasgow)
(*)P. Laguna (Penn-State)
(*)R. Loll (Utrecht)
(*)D. Psaltis (Arizona)


A larger number of keynote speakers will also present review or research talks and we welcome submissions of abstracts for contributed talks. The conference will take place in the Hotel Philippion (www.philippion.gr). We have reserved a number of rooms (until March 31st) for all participants, at special conference prices (with half-board). Please visit the official website of the conference for additional information on registration, abstract submission, hotel reservation and travel info: www.astro.auth.gr/~neb-13 . Registration and hotel reservation deadline is March 31st, 2008. Please register as soon as possible, in order to secure a room at the venue. For any additional information you can contact the organizing committee at neb-13(AT)astro(DOT)auth(DOT)gr .

Best regards,










The Organizing Committee

The Scientific Committee

N. Stergioulas (chair)
K. Kokkotas
D. Papadopoulos
C. Tsagas
H. Dimmelmeier
K. Kleidis
K. Zagkouris

N. K. Spyrou (Thessaloniki)(chair)
P. S. Florides (Dublin)
G. Schaefer (Jena)


-----------------------------------------------
***Ναι, και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες ερευνητές θεωρούνται και έρευνα κάνουν, άσχετα αν το ελληνικό κράτος και η κοινωνία τους αντιμετωπίζει ως χαραμοφαίδες από την μία και μαύρη εργασία από την άλλη που συν της άλλης ρίχνει τα ποσοστά ανεργίας, αφού είναι εργατικό δυναμικό κρυμμένο κάτω από το χαλί. Ίσως κάποιος να αναρωτηθεί γιατί τα παίρνω χωρίς λόγο στο συγκεκριμένο θέμα. Τα παίρνω λοιπόν γιατί σκέφτομαι το πως θα καταφέρω να πάω στο συνέδριο (που είναι ουσιαστικά δίπλα μου, φαντάσου να ήταν σε άλλη χώρα). Και σκέφτομαι ότι είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα να πρέπει για ακόμα μια φορά να βάλω το χέρι βαθιά στην τσέπη για ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι μέριμνα της πολιτείας.

-----------------------------------------------

Update (27/10/09): Επιτέλους δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου στο Journal of Physics: Conference Series, Vol. 189

13TH CONFERENCE ON RECENT DEVELOPMENTS IN GRAVITY (NEB XIII)
4–6 June 2008, Thessaloniki, Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια: