Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Πέρασε ο 2007 TU24 και πάει...

Πέρασε ο 2007 TU24 και προφανώς δεν έγινε τίποτα. Η σχετική ανακοίνωση της NASA υπάρχει στο link NASA News Releases: Asteroid Zooms by Earth, από όπου παραθέτω:
As expected, Asteroid 2007 TU24 made its closest approach to Earth at 12:33 a.m. today, Jan. 29 (3:33 a.m. Eastern time), and is now headed away from our planet. At its closest point, the asteroid was 554,209 kilometers (344,370 miles) from Earth, or roughly 1.4 times the distance between the moon and Earth.

Το site έχει και μια παραπομπή στο παρακάτω video όπου ένας ειδικός του JPL εξηγεί μερικά πράγματα για την διέλευση του αστεροειδή.



Τέλος πάντων, πάει αυτό...

Η όλη ιστορία με τους αστεροειδείς είχε ακόμα ένα ενδιαφέρον γεγονός αυτές της ημέρες, σχεδόν ταυτόχρονα με την διέλευση του 2007 TU24. Με 1-2 μέρες διαφορά (31/01/2008) ο αστεροειδής 2007 WD5 θα πέρναγε "πολύ κοντά" από τον Άρη, με πιθανότητα να τον χτυπήσει. Σύμφωνα με το άρθρο The Planetary Society Weblog: WD5 most likely missed Mars, but we may never know, μάλλον ο αστεροειδής δεν έπεσε πάνω στον Άρη, αλλά η διέλευση ήταν σε τόσο κοντινή απόσταση (και με τέτοια αβεβαιότητα) που ο αστεροειδής 2007 WD5 θεωρείται χαμένος.

Ο WD5 είναι αρκετά μικρός (50 μέτρα διάμετρο) για να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα με τηλεσκόπια τόσο μακριά από τη Γη και υπήρχε εξ' αρχής μία σχετική αβεβαιότητα στη θέση του, ενώ το γεγονός ότι πέρασε από τον Άρη σε απόσταση περίπου 6.5 φορές την ακτίνα του, σημαίνει ότι η τροχιά του έχει αλλάξει αρκετά με την διαδικασία που ονομάζεται gravity assist, δηλαδή η βαρύτητα του Άρη λειτούργησε σαν σφεντόνα αλλάζοντας την διεύθυνση και την ταχύτητα της κίνησης του αστεροειδή. Την διαδικασία αυτή χρησιμοποιούν συχνά τα διαστημόπλοια που στέλνουμε σε αποστολές στους εξωτερικούς πλανήτες και χρειάζονται μεγάλη ταχύτητα για να φτάσουν εκεί, οπότε ξέρουμε να υπολογίζουμε καλά τα αποτελέσματα από ένα τέτοιο gravity assist. Η διαφορά σ' αυτή την περίπτωση είναι στην αρχική αβεβαιότητα. Σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις του WD5, ο αστεροειδής πέρασε σε απόσταση από τον Άρη 6.5 φορές την ακτίνα του, με αβεβαιότητα όμως περίπου 2 ακτίνες Άρη. Αυτή η διαφορά είναι αρκετή για να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε την τροχιά μετά την αλληλεπίδραση σύμφωνα και με αυτά που λέγαμε στο προηγούμενο ποστ.

Το άρθρο στο "The Planetary Society Weblog" έχει και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα πραγματάκια, που αξίζει να τα δει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: