Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Η (μη) ενημέρωση των Αγροτών των πυρόπληκτων περιοχών

Με αφορμή κάτι που άκουσα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σήμερα, είπα να γράψω αυτό το άρθρο. Το σαββατοκύριακο, βρέθηκα στο χωριό μου για μία υποχρέωση. Το χωριό μου είναι στην Εύβοια, κοντά σε μία από τις περιοχές που κάηκαν φέτος. Σε μία συζήτηση λοιπόν, έμαθα ότι στα ΚΕΠ της περιοχής (και φαντάζομαι και στα κατά τόπους γραφεία γεωργικής ανάπτυξης) υπήρχε διαθέσιμο υλικό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγρότες, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν (και να αποφύγουν) μετά τις πυρκαγιές. Έψαξα λοιπόν στο site του υπουργείου για να βρω το υλικό σε ηλεκτρονική μορφή. Πράγματι βρήκα δύο φυλλάδια σε μορφή pdf τα οποία απευθύνονται, το ένα προς τους αγρότες και το άλλο προς τους γεωτεχνικούς και βρίσκονται στη σελίδα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Στα φυλλάδια υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους αγρότες σχετικά με:
1. Ελαιοκαλλιέργειες,
2. Αμπελώνες,
3. Φυλλοβόλα δένδρα,
4. Κτηνοτροφία,
5. Μελισσοκομία,
6. Προστασία εδαφών και
7. Υδατικούς πόρους.

Αυτά είναι τα θετικά της ιστορίας. Αυτό που άκουσα λοιπόν σήμερα στο ραδιόφωνο ήταν ότι στην Ηλεία (αν δεν κάνω λάθος) οι αγρότες έχουν μπει στη διαδικασία να ξεριζώνουν καμένες ελιές και διάφορα τέτοια δυσάρεστα. Η πρώτη μου σκέψη ήταν, «μα πως γίνεται να κάνουν κάτι τέτοιο όταν υπάρχει ενημέρωση από το υπουργείο για το αντίθετο;»
Είναι γνωστό ότι η ελιά είναι ένα δέντρο µε μεγάλη ικανότητα αναβλάστησης, ανανέωσης ακόμα και αναγέννησης...
... να δείξετε αυτοσυγκράτηση και να μην προβείτε άμεσα σε παρεμβάσεις όπως μηχανική κατεργασία του εδάφους, κλάδεμα, καρατόμηση των δένδρων και κυρίως σε καμιά εκρίζωση δέντρων, τουλάχιστον μέχρι τέλος χειμώνα...
... Να γίνει προσεκτική εξέταση των δένδρων στο τέλος του χειμώνα µε αρχή της άνοιξης και να προσδιοριστεί ο βαθμός (σοβαρότητα) της ζημιάς των δέντρων.
(από το ενημερωτικό φυλλάδιο Α για τους αγρότες)

Η απάντηση ίσως να βρίσκεται και στο γεγονός ότι τα παραπάνω φυλλάδια εκδόθηκαν στις 22 Οκτωβρίου, δύο μήνες μετά από τις πυρκαγιές. Και δεν είναι να πεις ότι μιλάμε για καμιά εκτενή και λεπτομερή μελέτη. Μιλάμε για ένα επιγραμματικό ενημερωτικό φυλλάδιο, που θα μπορούσε να έχει εκδοθεί σε διάστημα μόλις μερικών ημερών. Και το τραγικότερο είναι ότι φαίνεται πως ακόμα και ένα μήνα μετά την έκδοσή του, υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν ενημερωθεί ή ακόμα χειρότερα έχουν παραπληροφορηθεί (από «κάποιους» ενδεχομένως;*) σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν.


Ελπίζω ότι έστω και τώρα θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες (που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι) από τους αρμόδιους (και τους λιγότερο αρμόδιους) φορείς για τις σωστές δράσεις.


----------------------------------------------------------
* Θυμάμαι τις πρώτες μέρες μετά τις φωτιές ακούγονταν διάφορα, ξεκινώντας από ιστορίες με επιτήδειους που προσπαθούσαν να πουλήσουν «καλύτερες» ρίζες σε όσους είχαν χωράφια με καμένες ελιές, μέχρι ιδέες που διαδίδονταν για αλλαγές καλλιέργειας σε καλύτερα επιδοτούμενα είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: