Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα της έρευνας στα βλαστοκύτταρα

Φοβερά νέα από το περιοδικό Science. Στο άρθρο Researchers Turn Skin Cells Into Stem Cells αναφέρεται πως δύο ομάδες ερευνητών, ανεξάρτητα, κατάφεραν να παράγουν βλαστοκύτταρα από δερματικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν τα κύτταρα αυτά σε βλαστοκύτταρα, ενεργοποιώντας μία ομάδα γονιδίων που έχουν αναγνωριστεί ότι γίνονται ανενεργά όταν το βλαστοκύτταρο αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα. Σε πρώτη φάση η ενεργοποίηση αυτή γίνεται με την εισαγωγή των συγκεκριμένων γονιδίων με τη βοήθεια ρετροιών, αλλά στο μέλλον ο στόχος είναι να ενεργοποιούνται τα γονίδια του ίδιου του κυττάρου.

Τα κύτταρα που παράχθηκαν από τις δύο ερευνητικές ομάδες παρουσίαζαν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με τα κανονικά βλαστοκύτταρα, δηλαδή είχαν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε οποιουδήποτε είδους κύτταρο.

Φυσικά τα παραπάνω αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο στην ελεύθερη έρευνα με βλαστοκύτταρα. Μια έρευνα που θα σώσει ζωές και έχει την δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων μας.

Βιβλιογραφία:
[1] Induction of Pluripotent Stem Cells from Adult Human Fibroblasts by Defined Factors
Shinya Yamanaka et al., Cell 131, Immediate Early Publication, November 30(2007)
[2] Preview Induction of Pluripotency: From Mouse to Human
Holm Zaehres and Hans R. Schöler, Cell 131, Immediate Early Publication, November 30(2007)
[3] Induced Pluripotent Stem Cell Lines Derived from Human Somatic Cells
James A. Thomson et al., Science, Published Online November 20(2007)
[4] Induction of Pluripotent Stem Cells from Mouse Embryonic and Adult Fibroblast Cultures by Defined Factors
Kazutoshi Takahashi and Shinya Yamanaka, Cell 126, 663-676(2006)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

θα ήταν πιο εκλαϊκευμένο το κείμενο αν έγραφες (για μένα την άσχετη) τι εφαρμογές έχουν αυτά τα νέα στοιχεία στη ζωή μας. Μην ξεχνάς ότι δεν σε διαβάζουν μόνο οι συμφοιτητές σου...