Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Ο Sean Carroll μιλάει σχετικά με την σκοτεινή ύλη και την επιστήμη

Ξεκινώντας να γράψω αυτό το post σήμερα το μεσημέρι (17/8) διαπίστωσα ότι το blog μου είχε κλειδωθεί γιατί θεωρήθηκε spam!!!!

Πραγματικά μου φαίνεται πολύ περίεργο...

Anyway, στο blog Cosmic Variance ανέβηκε ένα άρθρο από τον Carroll που περιέχει μία διάλεξη που έδωσε στο YearlyKos Convention. Για όποιον αναρωτιέται τι ακριβώς είναι αυτό το πράγμα, είναι μια ετήσια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων από ανθρώπους που ασχολούνται με το internet, αλλά καλύτερα το λένε οι ίδιοι:

An annual convention gathering people from all walks of life who belong to the Netroots community, the US-based (but globally focused and inclusive) non-partisan grassroots political action community that uses the Internet and blogs as primary tools for: expressing viewpoints, building consensus, acting to change the status quo, mobilizing huge numbers of people and informing each other and the world about current events, grassroots actions, networks, meetings, policy and more.

Το θέμα της διάλεξης ήταν η σκοτεινή ύλη ως το hot topic των ημερών σχετικά με την κοσμολογία και η επιστήμη γενικότερα. Έχει αρκετό ενδιαφέρων η ομιλία, η οποία είναι διαθέσιμη από το YouTube





Έχουν πολύ ενδιαφέρων κάποια σχόλια που κάνει ο Carroll σχετικά με την επιστήμη και τα συμπεράσματα για το σύμπαν που παρατηρούμε.
Αυτό που μου κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρων ήταν ένα τελικό σχόλιο που κάνει σχετικά με μια ταινία που γυρίστηκε πριν από μερικά χρόνια, η οποία με την επίφαση της επιστημονικότητας έλεγε ένα σορό μπούρδες για την σχέση της κβαντομηχανικής με τις πεποιθήσεις διάφορων κινημάτων πνευματικότητας.
Η ταινία φυσικά είναι το What The Bleep Do We Know? και είναι κλασική περίπτωση προσπάθειας εκμετάλλευσης της επιστήμης για την στήριξη περιέργων ιδεολογημάτων.
Η κριτική του eSkeptic για την ταινία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

--------------------------------------
Και κάτι ακόμα, προσέθεσα στη λίστα των links και το blog Aetiology. Η ιδιοκτήτρια του blog είναι επιδημιολόγος και έχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, όπως το άρθρο HIV denial.

Δεν υπάρχουν σχόλια: