Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ

Μόλις γύρισα από τη συνάντηση που έγινε σήμερα στο αμφιθέατρο 11Α του Βιολογικού.

Έγινε μία αρχική παρουσίαση κάποιων πραγμάτων σχετικά με την Πάρνηθα από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Βιολογικού Μαργαρίτα Αριανούτσου και μετά έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου συμμετείχαν και Δασολόγοι από το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. καθώς και ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, αναπληρωτής καθηγητής του Γεωλογικού, ο οποίος αναφέρθηκε στον κίνδυνο των πλημμυρών, και ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητής του Γεωλογικού που έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας και αναφέρθηκε στα οργανωτικά ζητήματα.

Θέλω να σταθώ σε κάποια θέματα που αναφέρθηκαν και σε κάποια ερωτήματα που τέθηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτά.

1. Αυτή τη στιγμή δεν έχει σβήσει τελείως η φωτιά στην Πάρνηθα. Υπάρχουν ακόμα μικρο εστίες, όπως αναφέρεται και εδώ, οι οποίες προκύπτουν από αναζωπυρώσεις και καίνε τις διάφορες νησίδες βλάστησης που έχουν παραμείνει από την πυρκαγιά. Η αξία αυτών των νησίδων είναι μεγάλη γιατί θα αποτελέσουν τα σπέρματα από τα οποία θα αναγεννηθεί το δάσος. Αυτό κάνει ιδιαίτερα σημαντική την έκκληση για εθελοντές που δημοσιεύεται παρακάτω.

2. Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι η Πάρνηθα δεν αποτελεί ένα οικοσύστημα με ενιαίες συνθήκες περιβάλλοντος. Η δομή του εδάφους ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν ανάλογα με το υψόμετρο. Έτσι η όποια αντιμετώπιση πρέπει να γίνει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που μας ενδιαφέρει. Δεν θα δουλέψει ένα καθολικό μοντέλο αντιμετώπισης που δεν θα εστιάζει στις ιδιαιτερότητες.

3. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του δάσους της Πάρνηθας και να μην γίνει αναδάσωση «όπως – όπως» και με ότι φυτά να ‘ναι. Οι διάφορες προτάσεις που γράφονται στον τύπο και ακούγονται στα κανάλια με δενδροφυτεύσεις άλλων ειδών, ξένων προς το περιβάλλον του Δρυμού δεν θα είναι απαραίτητα για το καλό του δάσους. Όπως και να έχει η όποια προσπάθεια πρέπει να γίνει με σωστό σχεδιασμό και στην ώρα της. Τώρα ΔΕΝ είναι ώρα για αναδάσωση.

4. Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά αυτά θα πρέπει να γίνουν με φιλικό τρόπο προς το οικοσύστημα της Πάρνηθας. Δεν θα πρέπει να γίνουν τεχνητές κατασκευές. Η καλύτερη λύση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα μάλλον είναι οι κορμοσειρές και τα κορμοδέματα, αλλά με όσο γίνεται μικρότερη διαταραχή του περιβάλλοντος. Δηλαδή με χειρουργικές κινήσεις, υλοτόμοι να ρίξουν τους καμένους κορμούς κατά μήκος των ισοϋψών γραμμών, ώστε να λειτουργήσουν και ως φράγματα για τη ροή του νερού προκειμένου να αποφευχθούν χειμαρρικά φαινόμενα και απώλεια χώματος, αλλά και ως μέσα συγκράτησης σπόρων και εστίες δημιουργίας και ανάπτυξης νέων φυτών. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κορμοσειρές μπορούν σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς να λειτουργήσουν ως δίκτυο εξάπλωσης της φωτιάς. Ένα τέτοιου είδους ενδεχόμενο, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί εύκολα, αρκεί να υπάρχει ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, που φυσικά θα πρέπει να αναπτυχθεί παράλληλα με τις εργασίες τοποθέτησης των φραγμάτων.

5. Στα πλαίσια της ελάχιστης δυνατής επέμβασης, δεν θα πρέπει να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί από το δάσος και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια καθαρισμού. Η μόνη επέμβαση θα πρέπει να είναι ενδεχομένως η χρήση των κορμών για τα παραπάνω αναφερόμενα αντιπλημμυρικά έργα και αυτό φυσικά μόνο όπου χρειάζεται, αφού η ιδιαιτερότητα του εδάφους σε κάποιες περιοχές ενδεχομένως να επιβάλει διαφορετικού είδους αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.


Θέλω να επισημάνω, όπως επισήμαναν και κάποιοι ομιλητές, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. δεν είναι το καταλληλότερο για να αναλάβει αυτό το έργο. Αφού εξασφαλίστηκε το κονδύλι των 45 εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να διατεθεί σωστά και με σωστό σχεδιασμό, χωρίς άστοχες προεκλογικές κινήσεις εντυπωσιασμού ούτε στο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων, ούτε στο θέμα της αναδάσωσης. Τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχουν οι ειδικοί επιστήμονες, το Δασαρχείο και ο οργανισμός διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Τέλος μία πολύ καλή ιδέα, ενδεχομένως και για την προστασία της περιοχής, θα ήταν η υιοθέτηση του καμένου δάσους από την παν/μιακή κοινότητα, προκειμένου να μελετηθεί καλά και να γίνουν και οι ορθότερες κινήσεις για την τελική αποκατάσταση.

-----------------------------------------

Στη λογική της σημερινής πρώτης κίνησης συζήτησης – ενημέρωσης που έγινε στο Βιολογικό, έχει ξεκινήσει και μια προσπάθεια από το Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων του τμήματος Φυσικής του Παν/μιου Αθηνών, που έχει ως στόχο την διοργάνωση μέσα στις επόμενες ημέρες μίας ημερίδας με ενημερωτικές ομιλίες, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος σωστά και επιστημονικά. Γιατί ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί να αντιδράσει έτσι ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενα προεκλογικά εγκλήματα σε βάρος της Πάρνηθας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: